Passiespel zoekt meer dan 80 spelers 

GVA08102018-Passie2020

doorGuy Delforge

Frank Van Mossevelde schrijft ‘De zoon van een Timmerman’

Het Passiespel dat in Mariekerke (Bornem) wordt opgevoerd in 2020 wordt een heel nieuw spel.

Gisteren werd de basistekst van De zoon van een Timmerman voorgesteld en werden de eerste lijnen uitgezet om de opvoeringen binnen anderhalf jaar tot een succes te maken.

De tekst werd geschreven door Frank Van Mossevelde uit Zele, Jaak Lema voert de regie.

 

“Meteen na onze reeks voorstellingen in 2015 gingen we rond de tafel zitten om naar de toekomst te kijken”, zegt voorzitter Raf Joos van cultuurkring De Meivis, dat het passiespel organiseert. Er volgden enkele samenkomsten in groepjes om voort na te denken over een nieuw concept. “Na de vorige voorstellingen was iedereen bekommerd over de toekomst van het passiespel. Uit de vele samenkomsten distilleerden we een initieel plan”, zegt Joos. “Zo willen we het nieuwe passiespel openen met een kruisiging en niet meer eindigen met de kruisgang van Christus. We willen de hoop als rode draad in het verhaal, flashbacks kunnen zorgen voor afwisselende beleving van emoties en Jezus moet opgevoerd worden als een herkenbaar persoon aan de hand van verhalen over zijn jeugd, dromen en hoop. Muziek van verschillende stijlen moet het stuk ondersteunen.” Met dat idee trokken de mensen van het passiespel naar enkele auteurs en uiteindelijk viel hun keuze op Frank Van Mossevelde uit Zele. Hij speelt al 45 jaar toneel en schrijft al veertig jaar stukken. “In augustus 2016 heb ik een eerste keer samengezeten met de mensen van het passiespel”, zegt Van Mossevelde. “Ik heb heel veel achtergrondmateriaal verzameld. Uiteindelijk kwam ik tot een spel met een proloog, veertien taferelen en een epiloog. De laatste week uit het leven van Jezus is de leidraad die wordt onderbroken voor verhalen van gewone mensen. Dat is een manier om verveling bij publiek te vermijden.” “Ik hield er ook rekening mee dat de scènes leuk zijn om te spelen”, zegt Van Mossevelde.

“De teksten worden deze keer niet vooraf op band opgenomen, de spelers moeten live acteren. Er is ook veel werk voor de figuranten, die een heel belangrijke rol krijgen binnen het spel. Een van de belangrijke rollen wordt die van de duivel, die ik opvoer als verteller.”

Audities

Als regisseur trekt het passiespel Jaak Lema aan, maar die kon dit weekend nog niet aanwezig zijn omdat die de eerste dagen meemaakt van de musical 40-45, waar hij coregisseur van is. “Om de regisseur te laten kennismaken met de mensen die willen meespelen, organiseren we audities op zaterdag 17 en zondag 18 november. Er zijn 27 sprekende rollen en we hebben minstens vijftig figuranten nodig”, zegt Raf Joos. www.passie2020.eu

Download hier het artikel

Bekijk hier het artikel uit Rondom van 29-08-2018