Tekst: Frank Van Mossevelde

   FrankAls auteur debuteerde Frank Van Mossevelde in de jaren ‘70 met stukken voor Jeugdtheater Rhetorika Zele. “Zwerver”, “De Pop         van Amedee”, “De Hoedenteller”... vonden daarna ook bij andere jeugdgroepen hun weg.

   Voor volwassenen schreef hij voor Theater Rhetorika o.a. de volkse revue “Zeel, hoeveel joar es ‘t geleen”, en samen met           componist Bart Picqueur de musicals “Jan Praet” (waarmee de vieringen rond ‘1200 jaar Zele’ afgesloten werden voor zowat 5000     toeschouwers) en “Figaro??? Figaro!” (t.g.v. 175 jaar Rhetorika).  

 Voor al wie jong van hart is schreef Frank voor zijn school, de H. Familie in Sint-Niklaas, o.a. de musicals “Devil’s Paradise” (met   Bart Picqueur), “De Sneeuwkoningin” en “De Raadselprinses” (muziek: Koen Dejonghe).

  Met componist Stijn Roels bewerkte hij op uitnodiging van de Zeelse Cultuurraad “De Leeuw van Vlaanderen” tot een oratorium.
  Samen schreven ze voor het Davidsfonds het “Requiem pro Luna” als eerbetoon aan Luna Drowart en alle kinderen die met geweld    geconfronteerd worden (Zele 2009). Het werd in mei 2016 opnieuw uitgevoerd in de Sint-Pauluskerk in Antwerpen n.a.v. de     herdenking van de moord op Luna.

 Hij vertaalde voor auteursbureau ALMO o.a. “Die Wannsee-Konferenz” (P. Mommertz) en “Love Letters” (A.R. Gurney Jr.).

Geregeld werkt hij als auteur mee aan diverse projecten zoals "Coene Soldaat" (met folksinger Marc Hauman van Temse), "Akkers vol Bloed" (bewerkingen van gedichten van War Poets met muziek van o.a. Stijn Roels), "The Planets and beyond" (een trip door tijd en ruimte op de tonen van Holsts Planets, met het koperensemble O’Brass).
Daarnaast bewerkt hij teksten tot verteltheater (zoals “Iphigeneia”, “Ben Hur!!!” of “De Val van het Huis Usher”), en oude Zeelse sagen tot monologen.

Over zijn script voor het Passiespel 2020 van Mariekerke zegt hij:

“Soms heb ik het gevoel dat al mijn schrijfwerk tot deze tekst heeft geleid.
“De zoon van een timmerman” is immers echt een stuk van mij geworden - zowel in de betekenis van ‘toneeltekst’ als in de betekenis van ‘deel’.
En als het niet zo pathetisch zou klinken, zou ik zeggen dat ik er heel mijn hart heb in gestopt.
Het is wel zo, en ik hoop dat dàt te merken is.”